Måste ha! Kålrabbi och granatäpple.

Imponera på dina vänner vid nästa middagsbjudning med mina favoriter kålrabbi och granatäpple. Dessutom är de nyttiga mot allt från magkatarr till prostatacancer.

Kålrabbi – vad är det?
När jag kommer hem med kålrabbi i matkassen får jag ofta se på kvittot att det står ”kålrot” eller något annat spännande. Trots att du kan köpa kålrabbi i nästan alla matbutiker är det en oförväntat anonym grönsak. Om du inte har provat den än så är det dags nu. Dina vänner kommer att bli både överraskade och förtjusta när du bjuder på kålrabbi.

God i sallad, god i potatisgratäng
Kålrabbi använder jag mest i sallader. Den smakar som ett mellanting mellan vitkål och ett syrligt äpple. Det är bäst att undvika de stora, alltför mogna exemplaren medan de små färska är underbart friska och krispiga. Jag brukar skära dem i kuber och slänga ner dem i vilken sallad som helst. Grovt rivna med lite med lite citronsaft passar de som tillbehör till det mesta. En egen favorit är att skiva kålrabbi i tunna skivor och lägga i en potatisgratäng. Det bidrar med en rikare och friskare smak. Eller varför inte bara skiva den och steka med lite smör? Mums! Små, späda kålrabbi går att äta som de är med skal och allt. När de blir större brukar jag skala dem innan jag använder dem. När de blir alltför stora blir de träiga och tråkiga och bör undvikas.

Fult skal, vacker inuti
När man köper granatäpple kan det vara svårt att veta om de är bra eller inte. Exemplar som ser gamla och torra ur, med knastertorrt skal är ofta mogna och fulla med rubinröda saftiga frön. Jag brukar föredra de som ser lite torra och övermogna ut, framför de som har glänsande skal. Risken är att de är omogna. Granatäpple kan vara allt från söta till sura men alltid med en kärv eftersmak. Jag köper helst granatäpple från Asien, de brukar vara av bäst kvalitet. Kolla i din butik var ifrån granatäpplet kommer innan du handlar.

Hur äter man ett granatäpple?
Det är bara själva fröna med sitt blodröda fruktkött som man äter på granatäpplet. Undvik de vita mellanväggarna, som är bittra och torra. Jag har roat mig med att titta på youtube, på tips hur man får ut kärnorna ur frukten. Det finns många hugade lärare på ämnet att lära sig av. Jag har provat flera av metoderna men i slutändan så är och förblir det ett pill-jobb. Saften av granatäpple ger lätt fläckar, så se till att skydda dina kläder. Det är nästan oundvikligt att det stänker från den saftiga frukten. På mina mat- lagningskurser har jag varit med om att deltagare fått sina fixade naglar svartfärgade (nagellack tycks absorbera granatäpplesaft). Ett tips är att smörja in fingrarna med lite olja så färgar saften inte av sig lika lätt.

Granatäpple – från diarré till magkatarr
I den ayurvediska medicinen, som jag själv arbetar med, används granatäpplets alla delar. Man torkar både skal och mellanväggar och sparar frön från granatäpple som pressats till juice. Vi använder den vid en mängd åkommor i mage och tarm, från magkatarr till diarré och invärtes parasiter. Skalet kan torkas och malas till ett pulver, som sedan blandas med honung och långsamt slickas vid halsont. Det pulvriserade skalet går också att blanda med olja eller vatten till en hudskrubb. Ett avkok av skalet går att använda som munskölj vid känsligt tandkött eller kvisslor i munnen.

Granatäpple – nyttigt för alla!
Granatäpple är oslagbart i nyttighet. Den har bevisade effekter på att förebygga prostatacancer och är en hjälp för att förebygga arterioskleros. Jag använder den mest i sallader eller blandar i när jag pressar juice av andra frukter. Den går också att lägga i en gryträtt, efter man tagit grytan av spisen. Eller varför inte blanda i lite granatäpplekärnor i någon risrätt eller tillsammans med couscous. Jag älskar att kombinera granatäpple med fetaost. Det är en både spännande och harmonisk kombination.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012