Svalka, direkt från köket

Stekande, heta sommardagar i Indien, när luften står stilla; då kommer Rooh afza fram. Drycken som kommer från unani-medicinen är komponerad av allt som svalkar av kroppen. Den går att använda som en dryck i sig men jag älskar att använda den som en smakförhöjare i söta drycker och glass.

När termometern för länge sedan har stigit över kroppstemperatur är alla medel för att svalka av sig bra. I Indien och Pakistan finns det av Hippokrates grundade medicinska systemet ännu bevarat. Det praktiseras under namnet Unani (”det grekiska”). Därifrån kommer drycken Rooh afza som är ett hopkok av alla frukter och örter man kunde komma på som har en kylande effekt på kroppen. Citron, ananas, äpple, russin, körsbär, spenat, mynta, koriander, cikoria, gurkört, ros, lotusfrön, näckros och mycket annat görs till en sirap.
Resultatet är en mycket parfymerad, röd, söt sirap som går att späda ut med vatten eller mjölk till en söt men ändå läskande dryck. Många muslimer känner igen den från iftar, när man bryter fastan på kvällen under fastemånaden ramadan.

Den är inte helt lätt att hitta i Sverige men med lite tur hittar du den där du kan köpa matvaror från
Asien eller Mellanöstern.

Mangolassi

Jag använder den i söta drycker och ibland i sötsaker gjorda på frukt, ungefär som jag skulle använda buljongpulver i en soppa eller en sås. Det är en spännande smakförhöjare. Gör en enkel mangolassi med lite rooh afza som pricken över i. En näve djupfryst mango (eller färsk, mogen mango, när det finns att få tag på i juni-augusti) och några deciliter naturell yoghurt, lite is, en eller två matskedar rooh afza i en mixer. Kör till en jämn och gyllengul lassi. Om du inte hittar rooh afza kan du säkert hitta rent rosenvatten som är ett enklare alternativ.

I dagarna roar jag mig med att experimentera med min glassmaskin. Blanda 4 dl naturell yoghurt, 1 dl socker, 400 gr körsbär och en halv deciliter rooh afza och kör i en mixer till en jämn smet. Häll i glassmaskin och snart har du en frisk och läskande körsbärsglass.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013