Tröga magen, snabba spisen

Mat är din bästa medicin och det gäller speciellt när det är din mage som inte mår bra. Tillfällig förstoppning går att bota med laxermedel men för dig som ofta har trög mage är det bara din kost som kan hjälpa dig. Problemet på toaletten finns i köket…

Att man behöver rikligt med fibrer när man är trög i magen har du som har trög mage säkert redan hört till leda. Många som har problem med förstoppning upptäcker dock snart att för mycket fibrer snarare gör dem ännu mer förstoppade. Fibrer är nämligen inte hela sanningen bakom hur en trög mage mår bättre.

Fibrer – en del av sanningen

Fibrer ökar tarminnehållets volym och gör det lättare för tarmen att röra sig. Fibrer suger åt sig vätska och sväller i tarmen. Det innebär att tarmen torkas ut av fibrer. En torr tarm blir sträv och friktionen ökar och tarminnehållet får svårare att röra sig genom matsmältningskanalen. Därför är det väldigt viktigt att se till att det finns vätska tillgängligt i tarmen som kan blandas med fibrerna. Det bästa alternativet är att se till att man får i sig fibrerna i en form då de redan har fått suga åt sig vätska. Just strävheten av en torr tarm är något som ofta måste rättas till vid förstoppning, så lite extra smörjmedel i form av fett är också nödvändigt.

Fett – bättre än fibrer?

Förutom fibrer, vätska och fett finns det många livsmedel som är milt drivande på tarmen och som kan under- lätta tarmens rörelser. Laxermedel fungerar ofta genom att irritera tarmens väggar och få tarmen att skapa en slags diarré-reaktion. Det kan vara en tillfällig lösning men i längden motverkar laxermedel sin egen funktion.
Livsmedel som är milt laxerande är bättre än laxermedel som stör tarmens naturliga funktioner och som irriterar och torkar ut tarmen. Dessutom finns det bland annat kryddor som understöder tarmens rörelser utan att vara direkt laxerande.

När det gäller fibrer är det säd, frukt och grönsaker som man behöver få i sig. Inom den ayurvediska medicinen, som jag arbetar med, är det vid förstoppning gärna korn (hel eller krossad) som man gärna använder sig av. Korn är förutom fiberrik också lätt värmande på tarm och kropp, vilket är positivt på en trög mage. Glöm inte att man behöver mycket vätska och olja när man tillagar säd för att den ska kunna hjälpa till att hålla tarmen igång.

Grönsaker för tröga magar

Grönsaker som är användbara är speciellt bladgrönsaker, helst tillagade, morot, rödbeta, sötpotatis, pumpa, lök och sparris, som är bra att använda regelbundet i sin diet. De har gott om fibrer men är samtidigt saftiga och lätt värmande, egenskaper som ayurveda beskriver som användbara vid förstoppning och trög tarm.

Extra vätska

Glöm sen inte vätskan och oljan i maten. Säd som kokas tillagas med extra vätska och olja, t.ex gärna som
soppa. Frukt och grönsaker äts helst tillagade, det är bättre än de är i sin råa form. Nötter och frön, gärna hackade eller malda och även torkad frukt, då helst tillagade till kompott eller i gröt är bra att få med i sin kost. Baljväxter som mungbönor och kikärter är en god hjälp om de kokas tillräckligt med rikligt med vätska extra matfett och gott om stimulerande kryddor.

Kryddor mjukar upp och stimulerar

Slutgiltigen finns det gott om kryddor som närmast agerar som medicin på ett trög tarm. De klassiska bröd- kryddorna anis, kummin (och spiskummin), fänkål får tarmen att slappna av och lättare att röra sig. Kryddor som asafoetida, bockhornsklöver, kardemumma, kryddnejlika, vitlök och ingefära stimulerar tarmens rörelser.

Kokt korn (2 port)

1 dl korn (hel eller krossad)

3-4 dl vatten

1 msk rapsolja

1/3 tsk mald koriander

¼ tsk mald ingefära

¼ tsk mald fänkål

½ tsk salt

Blötlägg kornet i vattnet i några timmar (eller gärna över natten). Tillsätt kryddorna och koka upp, sätt sedan ner värmen till lägsta nivå och lått svälla under lock ca 50-60 minuter, rör om ibland. Om du har tid är det bra att låta kornet svälla ytterligare en stund utan värme.) Tillsätt oljan och saltet när kornet är mjuk och genomkokt.

Kokta rödbetor

Koka rödbetorna med skalet på. Jag brukar koka rödbetor med lite salt och rosmarin i vattnet. När rödbetorna är riktigt mjuka (prova med en potatissticka) tar du kastrullen av spisen och gnuggar bort skalet under rinnande kallt vatten. Skär upp rödbetorna i klyftor och lägg på en klick smör lite salt och krydda med t.ex mald fänkål och spiskummin eller svartpeppar och kardemumma.

Kikärter med spenat

2 dl kikärter (i en asiatisk matbutik hittar du även channa-dal, dvs skalade och delade kikärter)

2 lagerblad

½ tsk gurkmeja

70 gr bladspenat

ett knippe färsk dill, finhackad

1 gul lök, hackad

1 cm färsk ingefära, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackad

1-2 msk ghi eller rapsolja

1 tsk svarta senapsfrön

½ tsk spiskummin

1/3 tsk chilipeppar eller svartpeppar

salt

Koka kikärterna med lagerblad, gurkmeja, och salt till kikärterna är riktigt, riktigt mjuka. Det ska nu vara tillräckligt med vatten kvar för att ge ganska stadig gryträtt eller tjock soppa.

I en stekpanna hettar du upp matfettet och steker först senapsfrön och spiskummin, sedan lök, färsk ingefära och vitlök. När löken får ordentligt med färg tillsätter du spenat och dill och steker till de är mjuka. Tillsätt nu peppar och salt och blanda ner allt i kastrullen med kikärterna. Koka upp och låt koka i några minuter.

Till denna meny av kokt korn, rödbetor och kikärter med spenat skulle jag servera lite riven rättika och kanske en klick fet yoghurt. Till efterrätt skulle en fruktkompott med bland annat fikon, aprikoser, russin och katrinplommon passa. Smakar gott och gör underbart gott i en mage som vanligtvis inte vill röra på sig. Det finns så mycket man kan fixa på spisen som räddar dig från laxermedel.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013