Galet lyxigt: Granatäpple, hjärtats vän

IMG_0130 (2)IMG_0132 (2)

Helt plötsligt på stranden fick jag lust att äta granatäpple. En regnig sommar är det lite av ett mirakel att helt plötsligt komma på att man vill äta granatäpple när man ligger på stranden.

Kanske är det för att jag i dagarna håller på och läser vad gamla indiska medicinska texter säger om granatäpple, eller kanske är det beskrivningen av hur de äter granatäpple i en roman jag håller på med.

Kanske är det bara tanken på de glittrande, rubinröda granatäpplekärnorna som inspirerar mig.
Jag köpte en påse svart ris häromdagen och efter en del letande hittade jag i mina samlingar hittade jag ett recept som kombinerar båda två. En dag kanske jag blir en bättre fotograf, för mina bilder på salladen gör inte rättvisa åt denna mörka skönhet. Svart ris med mycket granatäpple är saftigt och gott och antydan till smak av kardemumma hos sötpotatisen tillsammans med pistagenötter ger en underbar helhet.
Det svarta riset är fullt med nyttiga antioxidanter och tillsammans med granatäpplet blir det en ren hälsoinjektion. Mina vänner tycker ofta att jag lagar så nyttig mat. Sanningen är att jag lagar den mat jag  tycker är god. Granatäpple har egenskaper som är bra för hjärtat och med det svarta risets kolesterolsänkande effekter blir det en medicin för hjärtat. Dessutom berättar gamla sägner att granatäpple är bra för kärlekslivet.

IMG_0478

Svart rissallad med granatäpple och sötpotatis
2 dl svart ris
1 sötpotatis (ca 300gr)
1 liten röd lök
3-4 msk olivolja
1 ½ msk citronsaft
4 msk pistagekärnor
1 granatäpple
Salladsblad, t ex isbergssallad eller ruccola
Svartpeppar
Mald kardemumma
Salt
Sätt på ugnen på 225°.
Koka upp riset i 4 dl lättsaltat vatten. Sänk värmen och låt puttra under lock, ca 40 minuter. När vattnet kokat bort och riset är mjukt ta kastrullen av spisen och låt riset svälla under lock ytterligare 10 minuter.
Skala och skär sötpotatisen i ca 1.5 cm stora bitar. Lägg i en ugnspanna och ringla över lite olivolja. Strö sedan på en nypa salt och lite mald kardemumma. Sätt i ugnen och rosta till sötpotatisen är mjuk, ca 20 minuter.
Kärna ur granatäpple, rensa noggrant bort alla vita skiljeväggar i frukten. Skala löken, skär den i halvor och skär den sedan i långa, tunna strimlor. Skär pistagekärnorna på längden.
Blanda ca 2-3 msk olivolja, citronsaften och honungen. Salta och peppra.
När sötpotatisen är färdig är det dags att blanda ihop alla ingredienser. Blanda riset, granatäpplekärnorna, löken, pistagekärnorna. Lägg lite salladsblad i en skål eller på ett stort fat. Häll upp rissalladen på bladen. Häll över dressingen. Servera ljummen.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2015