Lunch

Hungrig. Dags för lunch!

2 deciliter linser, blötlagda, en hackad röd lök, två hackade vitlöksklyftor, en hackad grön chili och en centimeter finhackad färsk ingefära.


Hetta upp lite olja i en kastrull och släng i en tesked hel spiskummin. Stek kumminfröna tills de får lite färg och släng sedan i två lagerblad.


Sen en halv tesked gurkmeja.

Stek några sekunder. Lagerbladen får inte bli brända.
Sen i med den hackade löken, ingefäran, vitlöken och chilipepparen.
Allt ska stekas tills det blir ganska mycket färg. Löken ska inte bara vara genomskinlig, sen ska vara lite brun.

Sen ner med en hackad tomat i kastrullen. Stek vidare tills tomaten är ordentligt mjuk.Nu är det dags för de blötlagda linserna, en halv tesked salt. Jag tycker det är gott att lägga i något mer i linsgrytan. Idag blev det några russin. Lite hackad spenat eller hackade aprikoser är väldigt gott också.
På med vatten och sen är det dags att koka. Jag har lite bråttom så jag har kokat upp vatten i en tekokare som jag häller på. Hur mycket vatten man häller i beror på hur tjock eller soppig gryta man vill ha.
Linserna ska vara riktigt mjuka. Om man har riktigt bråttom kan man tillsätta lite bikarbonat så går det fortare men det är bättre om man låter det ta sin tid. Bikarbonat är inte jättenyttigt, då det förstör en del näringsämnen.

Sen är det äntligen dags att äta. Jag äter linserna med lite ris, en klick yoghurtsås och några papadum. Jag gjorde ett experiment med att laga riset med biryanikrydda och lite blomkål. Färgkombinationen av den röda biryanin och den gula linsgrytan var inte helt lyckad men gott var det!

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2014