Veckans frukt en nöt?


Mandel veckans frukt? Jominsann, mandel är faktiskt en frukt eller åtminstone ett frö från en frukt.
Vem tycker inte om den förföriska mandeln? Mild och snäll och god, är mandel alltid tillgänglig. I mitt skafferi finns alltid en glasburk med mandel som väntar.

Mandel Khir

knappt 1 dl mandlar
1 liter mjölk
1 ½ dl vatten
1 dl socker

Drygt ½ tsk krossade
kardemummakärnor
10-15 saffranspistiller, blötlagda i 1
msk ljummen mjölk

Skålla och skala mandlarna. Spara 6-8 mandlar och mal resten i en mixer tillsammans med vattnet.

Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull och tillsätt mandelpastan och sockret. Fortsätt att koka mjölken på låg värme och se till att röra runt med en träslev i botten av kastrullen så att det inte bränner vid i botten. Reducera mjölken till ¾ eller till ½. Ta av från spisen och tillsätt det blötlagda saffranet och den krossade kardemumman.

Ställ i kylskåp. Skiva de sparade mandlarna. Servera kallt eller ljummet.

Om man kokar ner mjölken till hälften får man en trögflytande sås/stuvning. Om man kokar ner mjölken till hälften blir det en dryck. Mycket gott!

Nyttig i tusentals år

När jag slår i mina ayurvediska luntor från college hittar jag avsnittet om mandel i fruktkapitlet. Mandelns hälsobringande effekter har man känt till i minst tre tusen år! Egenskaper som tung och oljande, stärkande,
vitaliserande och stärkande gör mandel utmärkt för att stärka immunförsvaret och öka sexuell lust och fertilitet. Det betyder också att mandlar är utmärkta när man tränar mycket eller har ett stressigt liv. Stärkande men tung och oljig betyder också att den är lugnande och receptet på Mandel khir är väl lämpat för att ge bättre sömn, ett bra immunförsvar eller för kvinnor med menstruationsbesvär.

Mandeln är mycket rik på biotin (vitamin B7) som är viktigt för uppbyggande av celler och för ämnes- omsättningen, speciellt ämnesomsättningen av fett. Trots att mandeln också innehåller mycket fett har den en positiv effekt på kolesterolnivåerna i kroppen. Att äta nötter och väldigt gärna mandlar skyddar hjärta och kärl. Några mandlar som mellanmål eller att avsluta måltider med några mandlar kan vara ett mycket nyttigt sätt att hålla blodsockret jämt och bra. Ett hälsotips för diabetiker. Prova att lägga i några skivade mandlar i nästa wok eller hacka några mandlar i en sallad.

Om man har en känslig tarm kan det vara en bra idé att skala mandlarna. Det bästa sättet är att blötlägga dem i några timmar och sedan pilla bort skalet. En snabbare variant är att hälla hett vatten på dem och sedan snabbt trycka ut mandlarna ur skalet. Skalet innehåller spännande antioxidanter men kan vara lite irriterande på en känslig mage.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2014