Veckans frukt: Fikon!

Utgrävningar visar på att fikonträd odlades mer än tusen år innan man började odla säd och jordbrukssamhället började på jorden. Solmogna fikon är så delikata att man förstår varför de prisats i alla tider. Vi som inte har ett fikonträd runt hörnet får njuta av torkade fikon eller de få gånger man får tag på de ömtåliga färska frukterna. Ett alternativ om man får tag på färska fikon som inte är riktigt mogna är att tillaga dem.

Som alla mörka frukter är fikon fulla med nyttiga antioxidanter. Ibland pekas fikon ut som en råvara som kan hjälpa till med att snabba på ämnesomsättningen och vara en hjälp om man vill gå ner i vikt. Det som är bättre vetenskapligt belagt är att fikon är mycket fiberrika och ger mer mättnad än de flesta frukter. De är rika
på många mineraler och bland annat dess innehåll av kalium tros vara anledningen till att de har visat sig ha en blodtryckssänkande effekt. Enligt den ayurvediska medicinen är de stärkande och fuktande vilket gör att de är bra för immunförsvaret, torr hud, torra slemhinnor och även torra ögon.

Färska fikon, torkade fikon

Färska fikon är mycket känsliga. De blir lätt stötta och blir snabbt dåliga. När man köper färska fikon i butiken är det bästa valet fikon som är så mogna som möjligt, vilket tyvärr är svårt att hitta. Fikonen ska ha en bra mörk färg och en slät yta. Det bästa sättet är att lukta på dem. Färska fikon ska lukta sött och inbjudande. De ska absolut inte lukta surt eller unket. Helst ska de vara mjuka men absolut inte svampiga. I Sverige är torkade fikon ofta ett bättre sätt att njuta av frukten. I sin torkade form håller de sig mycket länge. Tänk bara på att förvara dem i en lufttät behållare så att de inte torkar ut för mycket. Färska fikon som inte är riktigt mogna kan förvaras i rumstemperatur, helst i mörker. Mogna fikon förvaras bäst i kylskåp men bör helst ätas på en gång då de väldigt snabbt blir övermogna.

Torkade fikon använder jag ofta i gröt men även i sallader som innehåller mycket syrliga eller salta saker hittar torkade fikon sin plats. Färska fikon kan med sin sötma stå upp till smakrika ostar eller salta
tillbehör. En klassisk sallad med färska fikon får gärna innehålla ruccola, några valnötter, blekselleri och lite parmesan.

Om man lider av njursten ska man inte vara alltför frikostig med fikon då de innehåller en del oxalsyra. När man köper torkade fikon är det bäst att välja de ekologiska då fikon annars ofta behandlas med svavel för att
hålla längre.

Kanelig fikondessert

8 mogna fikon

1-2 msk smör

4 msk flytande honung

1 dl grovt hackade pistagenötter eller mandlar

1 tsk mald kanel

2-3 dl fet yoghurt, gärna blandad med lite vaniljpulver

Sätt på ugnen på 225°. Skär ett kryss på toppen av fikonen och ställ ut dem på en ugnsfast form med lite bakplåtspapper på. Lägg lite smör i det skurna krysset på varje fikon. Strö över kanel och hackade mandlar.

Sätt in ganska högt upp i ugnen och grilla i ca 5 minuter eller tills fikonen börjar mjukna. Så fort du tar ut fikonen ur ugnen häller du över honungen. Servera varma tillsammans med lite yoghurt (eller mascarpone).

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2014