Hjälp, en vegetarian!

Det kommer en vegetarian på middag. Vad ska jag bjuda på? Jag har varit vegetarian sedan jag var 16 år, så låt mig försöka lugna ner dig en smula. Det är lättare än du tror.

Mat, eller ”kött och potatis” som min pappa uttrycker det, är ofta uppbyggd runt en huvudrollsinnehavare av kött i Sverige. Vad gör man då när man ska laga vegetarisk mat? Det lättaste tycker jag är att inte ha någon
huvudrollsinnehavare alls, eller att utgå från en enkel varmrätt och lägga till fler enkla tillbehör.

Less is not more. More is more.

Min egen matstil är inte det minsta minimalistisk. Less is not more. More is more. Jag älskar ett smörgås- bord av många små rätter. Om man ska lyckas med det i vardagen gäller det att hålla de olika rätterna enkla. När det inte är en måltid med kött som centrum som allt kretsar omkring finns det andra sätt att tänka. Jag brukar säga: en rätt med säd, en rätt med baljväxter, en grönsaksrätt och en mjölkprodukt. T.ex ris, linsgryta, kokt broccoli, stekt halloumi och en grönsallad eller en couscoussallad med bönor, en grönsakscurry med yoghurtredning och en äppel- och ruccolasallad eller en paj med pajdeg av grahamsmjöl och en fylling av kokt brysselkål och ost, en bönsallad med ananasbitar och tomat och en gräddfilsdressing.

Fuska!

Det gör jag. Nja, jag stoppar inte i baconbitar i salladen, det var inte det jag menade. Jag tar fram ett tetra- pack med kokta kikärter, blandar i lite hackad lök, häller på redigt med olivolja och citronsaft och sen släpper jag löst kryddhyllan. Kokta bönor/linser känns lätt lite mjöliga och tråkiga och kanske lite personlighetslösa. En rejäl skvätt olja tar bort möjligheten och sen ska det kryddas ordentligt. Jag älskar chilipepparpulver på bönor, men även vitlök, färsk ingefära, svartpeppar eller varför inte lite currypulver och en enkel sidorätt är färdig.

Filodeg gör att allt verkar lyxigare än det är. Kokta grönsaker med en klick smör och några jordnötter. Krydda och salta och vira in en bit filodeg och kör in i ugnen på 200? i några minuter. Pensla med smält
smör eller ägg (om vegisen äter det) direkt när det kommer ut ur ugnen.

Få ingredienser räcker långt

En kokt grönsak, låter tråkigt, men med lite kryddor, lite smulad fetaost och några rostade solrosfrön är det mums. Flera enkla rätter är roligare än en stor och komplicerad.

Couscous är enkelt att tillaga och tar bara fem minuter. Sen blandar jag i t.ex oliver, russin, rostade mandlar eller solrosfrön, hackad lök eller vad man nu tycker om.

Stek snabbt några bitar tofu, lägg i hackad tomat och krydda med sesamfrön. Snabbare kan det inte bli.

Det är i vegomaten jag hör hemma, så räkna med att bloggen kommer att ta några vändor dit igen! Var aldrig rädd för vegetarianen på middag igen.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013