Varför vintertrött när det puttrar i grytorna ?

Det är vinter och fortfarande mörkt och kallt trots att det är februari. Nu man vill ha något varmt och uppmuntrande att äta. Tur att höstens skörd fortfarande har så mycket att erbjuda.

Själv tycker jag oftast att den enklaste maten är den godaste. Stuvad vitkål känns lite farmor. Det är enkelt, gott och vitkål är billigt nästan hela året. Rödbetor är goda i sig och behöver inte göras så mycket med. Jag tycker om att tillsätta lite smör och kryddor men de står sig bra på egen hand med bara lite salt. Couscous ger balans med sin lätthet till rödbetornas och vitkålsstuvningens mer mättande tyngd.

Stuvad vitkål

500 gr vitkål, skuret i små bitar

1 ½ msk smör

3 msk vetemjöl

2 dl buljong

2 dl mjölk

Salt, vitpeppar

Koka vitkålen tills den är mjuk. Värm buljong och mjölk. Lägg smöret i en kastrull och stek vetemjölet. Späd sedan med vätskan lite i taget under omrörning så att mjölet löser sig. Låt koka några minuter tills stuvningen börjar tjockna. Salta och peppra och lägg sedan i vitkålen. Voila!

Kokta rödbetor

4-6 rödbetor

½ tsk mald spiskummin

½ mald koriander

1-2 msk smör

Salt

Koka rödbetorna med skalet på till de är mjuka. Prova med en potatissticka för att se att de är mjuka hela vägen igenom. Häll ut kokvattnet och häll på kallt vatten. Det är nu lätt att peta av skalet på rödbetorna. Skär rödbetorna i klyftor och lägg i en serveringsskål.

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek kryddorna i smöret. Häll kryddsmöret över rödbetorna och salta efter smak.

Andra förslag på kryddor som är gott till rödbetor är t.ex rosmarin eller kardemumma.

Couscous

4 dl couscous

1 dl gröna ärter

¼ lök

3 msk mandlar

1 msk harissa

1 msk smör

Salt

Skala och hacka löken. Skär mandlarna med en vass kniv i två eller tre tunna skivor. Hetta upp en torr stekpanna och rosta mandlarna tills de får färg. Koka upp 4 dl vatten. Hetta upp smöret i en kastrull och
stek löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt harissa, couscous och ärter och låt steka några sekunder. Häll nu på det varma vattnet och ta kastrullen av spisen. Lägg på ett tättslutande lock och låt couscousen svälla i 5-6 minuter. När couscousen är färdig serveras den med den rostade mandeln.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013