Diabetikerns kök

Om det är någon sjukdom som verkligen har sitt botemedel i skafferiet snarare än på apoteket så är det diabetes. Förutom att unvika det socker och snabba kolhydrater som alla diabetiker mår dåligt av finns det ju så mycket gott som dessutom är rena medicinen. Sa jag att det ska vara gott också?

Socker är diabetikerns fiende och bittert är din vän. Se till att du får i dig av den bittra smaken. Bittert finns i alla gröna grönsaker, speciellt gröna blad, gurka och färska örtkryddor. Kryddor i allmänhet är ofta bra. Gurkmeja, bockhornsklöver och kanel används inom den ayurvediska örtmedicinen som mediciner för att
kontrollera högt blodsocker. Om du använder insulin, kom ihåg att dieten är en kraftfull påverkan på ditt tillstånd, håll koll på ditt socker.

Väl rätt

Välj fisk, korn och råris. Ät kikärter, mungbönor, gröna grönsaker, gurka och blekselleri. Bland frukter är det bra med granatäpple och vattenmelon. Om du vill använda något sött någon gång, välj honung, gärna en honung som är lite kärvare i smaken. Fisk och gröna grönsaker gör kroppen mer känslig för insulinets verkan.

Kryddor som medicin

Kryddor är också rena medicinen. De flesta kryddor är bra men speciellt gurkmeja, bockhornsklöver,
kanel, svartpeppar och lagerblad är användbara. Du som har möjlighet att odla kan köpa bockhornsklöverfrön och odla bockhornsklöver till plantor där man äter bladen och de späda stjälkarna precis som spenat. Underbart gott att göra soppa på eller att stuva precis som spenat. Grodda bönor och linser eller koka och
blanda med ris eller i grönsaksrätter.

Hälsosallad

2-3 dl groddar, t.ex groddar av mungbönor eller kikärter

2 ½ dl blötlagda och skalade mandlar

2 dl gurka, skuren i kuber

1 dl grovt riven morot

1 dl zucchini, skuren i kuber

1 dl hackad paprika

150 gram babyspenat

1 dl blomkål, skuren i små bitar

Blanda alla ingredienser och häll över dressingen.

Dressing:

3 vitlöksklyftor

½ dl blötlagda cashewnötter

½ dl olivolja

½ dl färsk citronsaft

1 msk äppelcidervinäger

Två nypor salt

1 tsk mald svartpeppar

Ev. finhackad persilja eller koriander

Mixa allt till en jämn sås och häll över salladen.

Kosttillskott från skafferiet för diabetiker:

Blanda lika delar av gurkmeja, mald bockhornsklöver och slutligen antingen mald koriander eller mald lagerblad. Ta en tesked av blandningen med lite varm vatten på kvällen före sänggående. Om din mage är känslig för kryddor tar du blandningen i samband med måltid istället.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013