Fredagsfrukt: Citron är aldrig fel

De vackert gula citronerna leder tankarna till varma sommardagar med läskande lemonad. Även en kall vinterdag piggar citron upp och hela året är jag beroende av citron i alla former. Det är dags att fundera på hur naturen har lyckats samla så mycket gott och nyttigt i en enda frukt!

I mitt kylskåp har jag alltid en flaska citronsaft. Idag finns det ekologisk citronsaft på flaska att köpa och för dem som inte använder en skvätt varje dag håller sig saften faktiskt väldigt länge utan att bli dålig. Citronens syrlighet hjälper till att förhöja smaken hos maten och kan bli ett komplement eller alternativ till salt för att ge en rikare smakupplevelse. Förutom citronens egna uppfriskande sura smak kan den alltså också höja andra smaker när du lagar mat.

Citron – mitt alltiallo

Hemma använder jag alltid citron till dressing och ofta i såser. Jag byter ut vinäger mot citronsaft, blandar med lite olivolja och tillsätter svartpeppar och lite vitlök och får en dressing som passar till alla sallader eller kanske kokta grönsaker. På sommaren rostar jag hel spiskummin i en torr stekpanna. Efter att ha malt spiskumminfröna till pulver blandar jag en nypa mald spiskummin med en nypa salt och kanske två nypor socker. Blandningen lägger jag i ett glas och häller över ungefär en matsked citronsaft och sedan vatten för att få en uppfriskande och nyttig lemonad.

Värt att tänka på när man köper citroner är att det är värt att leta efter de ekologiska citronerna. Citrusfrukt besprutas dessvärre rejält och konventionellt odlade citroner får ofta skalet behandlat innan frakt för att vara vackra och hålla längre. Citronskalet är så användbart för att få den där extra kicken av smak när man använder citron och tyvärr är det inte möjligt att tvätta bort bekämpningsmedlen från skalet. När man använder skalet är det den yttre, gula ytan man vill åt. Använd en potatisskalare eller ett rivjärn för använda skalet. Under den gula ytan finns ett ganska tjockt vitt lager, som även om det är mycket nyttigt tyvärr har en väldigt besk smak som är svår att använda i matlagning.

När man tittar på citroner i affären ska man leta efter frukter som har en fin färg och ett spänstigt och vackert skal. Titta efter citroner som verkar ha ett tunt skal. De är ofta lite rundare i formen och är tyngre i förhållande till sin storlek. För att få så mycket (och så nyttig) saft ut ur citronen som möjligt ska den vara riktigt mogen, vara gul och lukta gott av citron. Man får lättast ut all saft ur frukten om man först lägger den
i lite varmt vatten en stund. Sedan kan man massera citronen genom att rulla den med en handflata mot en bordsskiva. Överbliven citronsaft kan man t ex spara genom att frysa in som iskuber. Om du av misstag använder för mycket citronsaft i maten kan man lindra den sura smaken genom att tillsätta lite mald
kanel.

Klassisk c-vitaminkälla

Alla känner till att citroner är rika på c-vitamin. De har historiskt använts för att förbygga och även bota skörbjugg. Ny forskning visar att citronsaft har en antibiotisk effekt och man har bland annat blandat den med mat både för att behandla och för att förebygga kolera. Vidare har experiment visat att citron motverkar den sjukliga celldelningen i cancertumörer hos flera olika sorters cancerformer. Citronsaft har visat sig förebygga inflammation i kroppen och kan förebygga reumatisk artrit och arterioskleros. Under förkylningstider är citronen ett fantastiskt sätt att stärka immunförsvaret. Citron innehåller många spännande nyttiga ämnen så en citron slår en tablett med c-vitamin med hästlängder!

Hjälper magen

Inom den indiska ayurvediska medicinen räknar man upp många läkande effekter hos citroner men det är framför allt citronens positiva effekt på matsmältningen som man använder. Citronsaft bättrar på en dålig aptit och hjälper upp en svag matsmältning. Så att dricka lite citronsaft med lite ljummet vatten eller att tillsätta citronsaft i maten kan vara ett sätt att hjälpa magen på vägen. Citronsaften sägs både stimulera utsöndringen av matsmältningsvätskor i tarmen och faktiskt i sig själv innehålla egenskaper som kan smälta maten när matsmältningen är svag. Citronsaft används vid många olika symtom i mage och tarm som t ex kolik, gasbildning, illamående, trög mage och även hemorrojder. Citron sägs ge ett starkare hjärta och kanske är det just den effekten som nutida forskning har ”upptäckt” då citronsaft bevisats kunna förebygga uppbyggnaden av plack i blodkärlen.

Upphettning kommer att förstöra en del c-vitamin men långt ifrån allt. Så var inte rädd att använda citron även i varm mat. Idag tycker jag att du ska unna dig att prova den här syndigt goda citrontårtan.

Citrontårta

4 dl mjöl

½ tsk salt

½ dl socker

2 äggulor, uppvispade

125 gr mjukt smör

Blanda de första fyra ingredienserna och arbeta sedan in smöret i degen. Låt vila i kylskåp i ca en timme. Kavla sedan ut och kläd en pajform med degen.

2 ägg

1 dl socker

150 gr malen mandel

1 dl grädde

6 citroner

1,5 dl socker

Riv skalet på fyra citroner fint. Vispa ihop de första fyra ingredienserna. Tillsätt det rivna citronskalet och saften från 2 citroner. (Obs! Två citroner sparas orörda! Spara också de två citroner som du skalat men inte
pressat saften ur.)

Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 180° i ca 25 minuter tills pajen är vackert gulbrun.

Skiva de orörda citronerna tunt och se till att ta bort kärnorna. Lägg skivorna i en kastrull, täck dem med vatten och låt dem sjuda försiktigt. Ta bort det vita lagret av skalet från de två citroner du använt skalet på men inte saften. Skiva också dessa tunt. När skalet på de första citronerna börjar mjukna lägger man i skivorna av de skalade citronerna. Fortsätt att sjuda en liten stund. Låt citronskivorna sedan rinna av.

Lös 1.5 dl socker i 1 dl vatten i en vid kastrull. När vätskan är klar kokar man upp den och sjuder sedan 2-3 minuter. Låt citronskivorna försiktigt glida ner och sjud dem ungefär en kvart tills de är syltade.

Ordna skivorna på pajen och lägg citronskivorna med skal på runt kanten av pajen.

Sockerlagen är antagligen mycket tjock men om den inte är det så koka ihop den ytterligare lite. Pensla den sedan som glasyr över citronskivorna.

Servera varm, ljummen eller kall, eventuellt med vispad grädde.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2014