Vad ska vi äta ikväll?

Nu ska jag dela med mig av mina bästa knep för hur man lyckas med middagen en onsdagskväll. Frågan är: vad ska vi äta ikväll? Problemet är färdigmatens förföriska erbjudanden.

Hur jag än skulle önska så har jag aldrig lyckats planera maten för veckan i förväg. Istället får jag ta till andra knep för att få till god och allsidig mat varje vardag.

Knep nummer ett

Mitt första knep: ha råvaror hemma. Potatis, lök och morötter har jag alltid hemma i kylskåpet. De fyller jag på innan de tar slut, så att det alltid finns hemma. Morötter går jag i alla fall och knaprar på hela för- middagarna,så det måste ju finnas hemma. I skafferiet har jag bland annat bönor och tomatkross i tetra- pack. I frysen har jag nästan alltid ärter och spenat. Färdigkokta bönor på burk eller djupfryst spenat kanske inte är idealiskt men jag lovar att det slår ping i microvågsugnen med hästlängder. Sen i ärlighetens namn, om man är lite matintresserad som jag är, så finns det nog en hel del mer i skafferiet att variera vardags- maten med. Nötter och fröer, torkar frukt, olika pastasorter och andra torrvaror klarar sig länge i ett svalt och torrt skafferi. Mer om det i ett annat blogginlägg kanske?

Knep nummer två

Mitt andra knep: ett välförsett kryddskåp. Genom att variera kryddningen blir både matlagningen och resultatet mer spännande. Man får vara kreativ och prova sig fram. Det blir roligare att laga mat! Kanske blir det inte jättebra alla gånger men ibland blir det desto bättre och kanske hittar man en ny favorit. Jag köper gärna kryddor på resor och kan inte gärna gå förbi en matbutik med varor från andra länder. Alltid finns det någon ny krydda eller något annat spännande man kan prova.

Ikväll blir det äggcurry. Basen är potatis och morötter. Från frysen kommer spenat och dill. En tomat hittar jag bland grönsakerna och i kryddskåpet finns dofter och färger som bara väntar på att få komma till användning. Jag använder gärna yoghurt i maten. Det är roligare än grädde och crème fraiche tycker jag och om man inte använder för mycket av det minskar man lätt på kalorierna.

Ägg-curry

2-3 hårdkokta ägg

4 potatisar

2 morötter

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

1 tomat

2 dl finhackad spenat

½ dl hackad dill

2-3 dl yoghurt

2 tsk curry

½ tsk gurkmeja

2 lagerblad

½ tsk mald svartpeppar

1 tsk svarta senapsfrön

2 tsk finriven färsk ingefära

Ca 2 msk olja eller ghi till stekning

1-2 tsk salt efter smak

Tvätta och skala potatis, morötter, lök och vitlök. Skär potatisen i stora klyftor, morötterna i ca 5 mm tjocka skivor. Hacka lök och vitlök fint.

Hetta upp matfettet i en wokpanna eller kastrull. När oljan börjar bli varm tillsätt senapsfröna och stek tills de börjar poppa. Lägg då i lagerbladen och gurkmejan följt av lök och vitlök. Stek tills löken fått en mild brun färg. Tillsätt nu potatis och morötter. Stek ytterligare några minuter tills man får lite färg på potatisen.

Tillsätt nu tomat, kryddor och salt. När tomaten börjar bli riktigt mjuk är det dags att hälla på lite vatten och låta grytan puttra vidare på lägre värme under lock.

När potatis och morötter känns genomkokta är det dags att tillsätta spenat, dill samt yoghurt. Låt koka ihop några minuter. Skala de hårdkokta äggen och skär dem i halvor. Ta wokpannan från spisen och lägg i äggen försiktigt. Häll lite av såsen över äggen och servera curryn varm tillsammans med ris och lite sallad.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2014