Fruktkompott för tröga magar

Tröga magar är ett elände. Som tur är går det att ordna toalettproblemen i köket. 😉 Lösningen kan vara en god efterrätt.

En trög mage behöver fibrer att arbeta med. Det finns gott om fibrer i frukt. Fibrer räcker inte för att lösa problemet med förstoppning och hård avföring. Det behövs fukt och smörjmedel i den torra tarmen som inte vill röra på sig. Prova en fruktkompott, den innehåller många av de egenskaper som behövs och är både god och nyttig på köpet. Aprikoser, katrinplommon och russin är i sig milt laxerande. Till detta lite varma kryddor som kanel och ingefära och magen får stimulans att röra sig lite snabbare.

Fruktkompott (10 port)

150 gr torkade aprikoser

150 gr torkade plommon

100 gr russin

3-4 äpplen (urkärnade och skalade, skurna i bitar)

2 liter vatten

1 kanelstång (eller två nypor hel anis)

1/3 tsk vaniljpulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk mald kanel

1 ½ dl potatismjöl

3 dl kallt vatten

Tvätta den torkade frukten, skär i stora bitar och lägg den i blöt över natten, eller åtminstone i några timmar. (Det går att koka frukten direkt utan blötläggning men det tar längre tid att koka.) Koka upp frukten i vattnet med kanelstången. Låt frukten koka till den är helt mjuk och börjar koka sönder.

Tillsätt äppelbitarna och koka till de är varma och lite mjuka. Tillsätt nu de malda kryddorna. Red kompotten med potatismjöl till lagom konsistens. Servera varm eller ljummen, eventuellt med lite grädde eller mjölk.

Fruktkompotten går bra att spara i kylskåpet och ta fram lite varje dag för att hålla magen igång. För lite extra fibrer och laxerande effekt kan du strö över lite krossade linfrön vid servering.

Rör på kroppen, rör på magen

För att hålla tarmrörelserna igång är det viktigt att hålla kroppen igång. Kanske ska du börja dagen med en promenad. Prova att gå en kort promenad efter varje måltid för att stimulera tarmarnas rörelser. Drick varmt och ofta. Drick speciellt varmt till och efter måltider.

 

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013