Vitlök – mat och medicin

Det kommer så mycket nytt hela tiden på matfronten som marknadsförs som det nyttigaste som någonsin setts. Det mest klassiska nyttiga livsmedlet måste vara vitlök. Få saker har hyllats och använts så frikostigt i mänsklighetens hela historia. Dags att återupptäcka hur fantastiskt det är med vitlök.

Vitlök är lika mycket en krydda som en medicin. Dess användningsområde är brett både i maten och inom örtmedicinen. Det är svårt att överträffa vitlök!

Djävulens fotspår och himmelsk nektar

I Islam sägs det att när djävulen lämnade Edens trädgård växte det upp vitlök från hans vänstra fotavtryck och lök från hans högra fotavtryck. Enligt hinduismen och Jainismen anses vitlök hetta upp kroppen och stimulera dess sexuella drifter. Fromma hinduer och jainister äter inte vitlök (det anses inte ”vegetariskt”). Även buddhistiska källor nämner att vitlök understöder sexlusten och aggression och att vitlök därför stör utövandet av meditation. Vitlöken omges med ett skimmer av mystik på grund av dess unika egenskaper i alla kulturer.

Enligt en hinduisk myt som berättar om när Gudarna och Demonerna stred om den himmelska nektarn (som kan ge evigt liv), var det två demoner som lyckades fånga lite nektar i sina munnar. Gudarna lyckades hindra dem från att svälja nektarn och där dessa droppar föll på jorden växte det upp vitlök. Det är en förklaring för vitlökens fantastiska medicinska egenskaper, den kommer ju ur självaste gudarnas nektar. Vitlök kommer
från djävulens fotspår eller växer upp ur himmelsk nektar, nåt speciellt är det med den!

Vitlökssoppa (4 port) (En av mina favoriter!)

10 – 12 vitlöksklyftor

4 potatisar

½ purjolök

1 liter buljong

1 – 2 msk tomatpuré

2 lagerblad

½ tsk mald kummin (eller spiskummin)

½ tsk stött rosmarin

½ dl hackad persilja

Ev. salt och peppar

Skala vitlöken och hacka grovt. Skala potatisen och skiva. Ansa, skölj och skiva purjolöken.

Koka upp buljongen med kryddor och tomatpuré. Tillsätt vitlök, potatis och purjolök. Låt koka ca 20 minuter. Strö färsk hackad persilja över soppan före servering.

Vitlök i köket, alltid användbart

Vitlök används i matlagning över hela världen. Vanligtvis är det vitlökens lök som används i matlagningen men även blad och blommor används i viss utsträckning. De andra delarna av vitlöksplantan är mildare i smak än själva löken. Hela plantan kan skördas i ett tidigt skede i plantans mognad och säljs då som ”färsk vitlök” eller ”grön vitlök”.

Vitlök är en grundläggande del av köket i stora delar av världen. Den är speciellt populär i östra asien, Sydasien, Sydostasien, Mellanöstern,Nordafrika och södra europa. Smaken utvecklas i maten olika beroende på tillagningsmetod. Vitlök paras ofta ihop med tomat, lök och ingefära i maten. De som
inte tycker om vitlökens skarpa doft och smak kan likväl använda den i matlagningen. Tilllagandet
av vitlök tar bort den skarpa, kryddiga smaken och doften.

Svart vitlök

Hela vitlöksklyftor fermenteras i Korea till s k Black garlic. Vitlök appliceras på bröd till klassiker som
vitlöksbröd, vitlökstoast, bruschetta och crostini. Matolja kan smaksättas med vitlök och ge vitlöksolja. Dessa oljor används till alla sorters grönsaker, kött, bröd och pasta. I östra Europa plockas omogna vitlökar och vitlöksskott och blandas med socker, salt och kryddor och och får stå 3-6 veckor och ger så en väldigt karaktäristisk pickels. Blanda vitlök med olivolja och ägg-gulor och du får aioli.

Vitlök som medicin – gammal tradition och nya upptäckter

I traditionell örtmedicin har vitlök använts över hela världen sedan urminnes tider. Det är en av de äldsta dokumenterade örtmedicinerna som vi känner till. Idag pågår också modern forskning som försöker se vad vi kan lära oss att använda vitlöken till i hälsans tjänst.

Den som motverkar döden!

I den indiska ayurvediska medicinen tillskrivs vitlöken närmast mirakulösa egenskaper. Den kallas bland annat för ”Den Universella Medicinen”, ”Det som motverkar Döden” och ”Den som har alla smaker”. Just att vitlöken tillskrivs fem av de sex smaker som beskrivs inom ayurveda gör att vitlöken får så många och varierade användningsområden. Den har dock en upphettande effekt på kroppen och kan öka problem som beror på överskott av hetta i kroppen (som t.ex blödningstendenser). Vitlök dämpar svullnad och smärta och används invärtes som motgift vid olika sorters förgiftningar.

Eftersom den är upphettande är den också stimulerande och öppnar upp kroppens kanaler inklusive blodkärlen (den är kärlvidgande). Den sägs skärpa alla sinnen, speciellt synen. Den stimulerar matsmältningen och används vid parasitinfektioner i tarmen och vid kramper i buken. Vitlöken är slemlösande och bra vid halsont. Den är stimulerande vid utebliven menstruation. Den används vid kroniska hudsjukdomar och reumatiska besvär. Vitlöksolja droppas i öronen vid öronvärk. Tidigare användes den även vid tuberkulos. Vitlöken är allmänt stärkande och bra för immunförsvaret.

Iaktta försiktighet

En viss försiktighet manas dock till av ayurveda. Medicinska doser bör undvikas av dem med blödningstendenser, före kirurgiska ingrepp och under graviditet.

Moderna rön

Vitlökspreparat har ju länge varit en av hälsokosthandelns klassiker och idag intresserar sig även modern medicinsk forskning för vitlöken och dess effekter, både i kosten och som potentiell medicin.

De medicinska användningsområden för vitlök där forskningen är tydligast är bland annat högt blodtryck. Forskning visar att vitlök kan sänka ett högt blodtryck med så mycket som 7-8%. Underligt nog verkar det också kunna höja blodtrycket hos patienter med lågt blodtryck. Vitlök har också visats kunna motverka utvecklandet av arterioskleros. Däremot finns det än så länge inte några bevis för att den kan bota redan utvecklad arterioskleros. Vitlök i kosten och som kosttillskott har bevisat kunna reducera risken att drabbas av tjocktarmscancer, ändtarmscancer och magsäckscancer. Personer som äter vitlök regelbundet visar sig bli bitna av fästingar mer sällan medan samma effekt mot myggbett inte går att påvisa. Ringorm och fotsvamp går att behandla genom att lokalt applicera vitlöksolja på huden.

Vitlök i mat är effektiv mot att döda potentiellt sjukdomsskapande bakterier som kan förekomma i mat som E.coli, Stafylokocker och salmonella.

Bieffekter av vitlök

Bieffekter av vitlök innefattar dålig andedräkt, halsbränna, sveda i munslemhinnan, gas i magen, illamående, diarré och dålig kroppslukt. Dessa bieffekter ses mer ofta vid intag av rå vitlök. Vitlök kan också öka risken för blödningar. Allergier och astma finns rapporterat hos personer som jobbar med vitlök. Rå vitlöksomslag på huden kan ge brännskadeliknande symtom.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013