Galen i koriander

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Färsk koriander, hela korianderfrön och mald koriander, det finns en sort för alla smaker. Dessutom är det en krydda som är medicin för svullna magar.

Coriandrum_sativum_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-193

Älska den eller hata den, alla har åsikter om koriander. Som tur är har koriander många ansikten så det finns något för alla att älska. Solmogen färsk koriander är en av sommarens härligaste lyx och på vintern är den stora burken med korianderfrön en glädje och ständig kompanjon vid spisen.

Förförande färska korianderblad

Åsikterna om korianderns njutbarhet må gå isär men jag måste erkänna: jag ä l s k a r koriander. Sommarens mörkgröna korianderblad som doftar så mycket att dess parfym sprider sig flera meter omkring förför mig. Idag finns korianderplantor i krukor att köpa i grönsaksdisken året om, något som man kan trösta sig med på vintern i väntan på den kryddighet som bara solens värme kan locka fram i plantorna. På vinterns solsemester är det koriander jag först av allt letar efter när jag handlar mat.

Koriander- kryddan som svalkar av det starka

Koriander bidrar med en snäll kryddighet som kombineras med svalka och mildhet. Det är just dess svalka som ofta används i indisk matlagning där man avslutar tillagningen av en kryddig rätt med att tillsätta färska korianderblad eller strö över lite mald koriander. Det skapa balans mellan hetta och svalka.

Hela frön, eller malda

De torkade fröna ingår i mängder av indiska kryddblandningar och faller då många svurna korianderhatare i smaken utan att de vet om det. Just skillnaden i smak och doft hos frön och de färska bladen gör att koriander kan användas på så många sätt och locka fram så olika smaker och upplevelser.

En kryddkvarn – för smakrikare kryddor

Jag kan inte låta bli att köpa olika kryddpulver av blandade kryddor till olika recept när jag hittar dem i specialaffärer. I mitt rymliga kryddskåp hemma är det dock hela kryddor i torkad form som tar upp mest plats. Kryddskåpets mest använda redskap är en elektrisk kaffekvarn som jag använder för att mala hela kryddor till pulver. Nyligen malda kryddor har en helt annan arom än kryddor som man köper färdigmalda. Att mala hela korianderfrön och direkt tillsätta dem i maten ger en fyllighet och bredd i smaken. Pulvriserad koriander tappar tyvärr snabbt både doft och smak och blir tråkig och fadd.

Använd för svullna magar och magkatarr

Den ayurvediska medicinen beskriver korianderns många och lite motstridiga egenskaper. Det är just blandningen av egenskaper som gör den så användbar. Den stimulerar matsmältningen med värme och kan ändå svalka vid brännande symtom i magsäcken, som vid magkatarr. Koriander används mest för att svalka av vid feber och vid återkommande törst som inte släcks av att man dricker. Koriander är en mild och snäll vän för krånglande magar, speciellt vid lös eller svullen mage.

Koriander för kvinnor och män

För kvinnor som lider av hetta i övergångsåldern kan koriander mildra symtomen och för män med problem med prostatan kan koriander hjälpa vid svårighet att kissa. I andra örtmedicinska traditioner nämns koriander för sina läkande egenskaper vid diabetes. Nutida forskning pekar på att koriander just kan stimulera insulin- produktionen och även sänka ett högt kolesterolvärde.

Passar till allt

I salsa med mycket chili behöver man självklart lite av korianderns goda svalka och i en het curry är lite koriander nästan obligatoriskt. När jag får tag på bra färsk koriander använder jag stora mängder i sallader och på allt som är kryddigt. En kombination som jag tycker mycket om är att göra är en sallad av skivad banan, lite salladslök och färsk koriander. En skvätt citronsaft och olivolja, kanske lite salt och peppar och man har en mycket personlig sallad.

Vegetarian som jag är, blir det ofta en bönsallad som tillbehör till maten. Den behöver inte innehålla mer än det man råkar ha hemma. En bönsallad är superenkel att göra, ger massor med fibrer, en hel del proteiner och fler antioxidanter än du kanske anar.

Bönsallad

Bönsallad med koriandersmak

En burk färdigkokta bönor(t ex Kidneybönor eller svarta bönor)

Två salladslökar

Mycket koriander, hur mycket ”mycket” är får du prova dig fram till, jag tar en halv kruka koriander som jag köpt i affären

1 msk citronsaft

2-4 msk olivolja

Salt och mald svartpeppar

Skölj bönorna i ett durkslag med kallt vatten. Hacka salladslöken och den färska koriandern. Blanda alla ingredienser i en liten salladsskål och häll överdressingen av citron, olja, salt och peppar.

I en bönsallad får man inte snåla med oljan. De fiberrika bönorna känns torra och tråkiga om de inte balanseras med rejält med olja.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2014

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather