God, godare, hemmagjord mysli

Det känns onödigt att klaga på affärens mysli tycker jag. Samtidigt är det väldigt enkelt att göra sin egen mysli hemma och resultatet gör mig glad varje gång. Bäst av allt är att man kan göra en ny sort varje omgång.

Det finns ganska bra myslisorter att köpa i affären, som inte innehåller en massa skumma saker man behöver en kemistexamen för att förstå. Det finns mycket skräp också men jag har glasögon inbyggda i mina ögon som filtrerar bort de sorterna. Det som är tråkigt är att alla affärer har samma märken med samma sorter utan variation. Som jag längtar efter en mataffär som överraskar mig! I väntan på den affären så tillverkar jag min egen mysli hemma, med det som finns i skafferiet.

Alla egna favoriter

I ärlighetens namn är jag mer än nådigt förtjust i nötter och fröer i maten och mitt skafferi har en stor hylla med glasburkar med olika nötter, fröer och torkade bär och frukter. Därför finns det en hel del att välja mellan när jag ska vara kreativ och välja ingredienser till den här omgångens mysli. Nästan allt som jag blandar i rostar jag först i ugnen, så att de blir underbart frasiga och doftar härligt. Det är inte så hemskt mycket pyssel (förutom att man måste vakta ugnen!) så jag brukar försöka att inte göra mer än vad vi gör av med hemma på max två veckor. På så sätt finns det ny, färsk mysli hemma hela tiden.

 

Veckans mumsiga mysli

10 dl havregryn

5 dl rågflingor

1 ½ dl hasselnötter

1 dl solroskärnor

1/3 dl sesamfrön

½ dl russin

2 msk gojibär

2 tsk flytande honung

1 tsk kanel

Till att börja med häller jag upp havregryn och rågflingor i en långpanna. Långpannan sätter jag in i ugnen på ca 175°C. Gryn och flingor får stå i ugnen i ca 15-20 minuter. De ska bli spröda och frasiga men det är inte tänkt att det ska bli rostade eller få färg. Rör om någon gång ibland. När det börjar lukta härligt av säd brukar det vara färdigt.

När långpannan med grynen står och svalnar häller jag genast på russin och gojibär. Eftervärmen gör att de torkar en aning vilket jag tycker är gott.

Efter långpannan sätter jag nu in en ugnssäker form med hasselnötter i ugnen. Hasselnötterna ska få en gyllene färg vilket brukar ta ca 12-15 min. Man får ha lite koll på hasselnötterna, de går från perfekt rostade till svarta och redo för soptunnan väldigt hastigt. Direkt när hasselnötterna är färdiga häller jag upp dem i en linnehandduk och gnuggar dem hårt. Då faller skalet av och man får vackert guldgula och underbart doftande hasselnötter som jag nu häller i långpannan. I samma långpanna häller jag nu upp solrosfrön och sesamfrön och låter de stå inne i ugnen till de får lite färg, innan jag häller i också dem i myslin. Slutligen häller jag lite flytande honung över den nu svala myslin och kryddar med kanel. Dags att blanda och hälla upp i en lufttät burk.

Man tager vad man haver..

Beroende på vad som finns i skafferiet och vad jag är sugen på är det olika saker som hamnar i myslin. Grunden av havregryn och rågflingor är ofta den bas jag använder men det går bra med andra gryner också, som t ex korngryn, boveteflingor eller dinkelflingor. På vintern är det gott med en lite kryddigare mysli med mald ingefära.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013