Vårens gröna goda

Naturen är verkligen underbar. Bara snön smälter börjar en kapplöpning bland markens örter om att komma upp först och täcka marken med sin grönska. Många ogräs som man hittar i trädgården är både goda och nyttiga.

Nog är det lite lustigt att när man ska vara nyttig idag så är det ogräs man ska äta. Brännässlor, maskrosor och kirskål har man alltid sett ner på litegrann. Kanske är det just deras sprittande livskraft och att de är så lättodlade, eller snarare att de odlar sig själva som gör att de inte har någon status. Att köpa nässlor eller maskros i torkad form på hälsokosthandeln däremot kostar pengar. Rätt förpackning kanske? Jag äter ogräs mest för att jag tycker att det är gott.

Idag gick jag ut på bakgården och plockade nässlor, kirskål och löktrav för att laga kvällens middag. Såhär i slutet av maj börjar nässlorna och löktraven blomma och ser inte lika fräscha ut som de gjorde för några veckor sedan men än går det att hitta nyare skott och plantor.

m1369817644

Aloo saag

Den klassiska indiska aloo saag lagas för det mesta med spenat nuförtiden men ordet saag syftar egentligen bara på vilken bladgrönsak som helst så jag låter potatisen i rätten få sällskap med nässlor och kirskål istället. Det känns vårigt och svenskt i denna urindiska rätt.

6 dl potatis, skuren i tumstora bitar

Ca 150 ? 200 gram blad av valfri sort

2 tomater

2 vitlöksklyftor

1-2 msk smör eller olja (eller ghi, om du har det)

1 tsk svarta senapsfrön

1 tsk hel spiskummin

½ tsk mald svartpeppar eller paprikapulver

en knivsudd ren asafoetida (hing)

½ tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 dl yoghurt

1 ? 2 tsk salt

Ev. ½ tsk garam masala

Vatten

Börja med att mala bladen med tomat och vitlök i en mixer till en jämn smet. Hetta upp oljan eller smöret i en kastrull och tillsätt sedan asafoetida, senapsfrön och spiskummin. När senapsfröna börjar poppa är det dags att lägga i potatisen. Låt potatisen steka till den får lite stekyta, Häll nu i gurkmeja, svartpeppar (eller chilipeppar) och salt. Tillsätt nu de malda bladen och låt steka med i några minuter. Häll sedan på vatten och låt koka på medelhög värme under lock till potatisen är mjuk. Tillsätt nu yoghurten och rör om och låta alltihop koka ihop. När rätten är färdig att servera strö eventuellt över lite garam masala.

Det är jättegott att tillsätta t ex dill i bladen. För lite extra knorr på rätten tillsätt gärna någon tesked rivet citronskal eller lite citronsaft vid servering. Personligen är jag väldigt förtjust i kombinationen sött-kryddigt så jag tycker om att lägga i en matsked russin samtidigt som jag lägger i bladen i rätten.

Till min aloo saag serverar jag ingefärsris, löktravssås och lite sallad.

m1369817645

Löktravssås

3 dl yoghurt

3 msk finhackade löktravsblad

½ tsk paprikapulver

Det finrivna skalet av en halv citron

½ tsk salt

1 tsk honung

Den bästa löktraven är de första späda skotten men det går att ta bladen från plantan även när den växt till sig. Jag försöker ta plantor där blommorna inte slagit ut ännu. Blanda alla ingredienser och låt stå och dra en timme i kylskåpet så att smaken hinner sätta sig.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013