Har du ätit?

Idag sitter jag och längtar till Indien. Det är Deepavali, en vacker högtid med mycket ljus, god mat och alla ens vänner. Deepavali, när man firar Lakshmi och Ganesha, är en ypperlig dag att börja min nya blogg här på matskolan.

Jag har pratat med indiska vänner på telefon och på nätet och alla tyckte att jag skulle laga indiskt idag, för att känna mig lite som i Indien. Deepavali som betyder ”rad av lampor” är från början en skördefestival så jag plockade fram lite rotgrönsaker och kokar soppa. Sen blir det en paj med årets skörd av svarta vinbär. Det känns som en bra början på min blogg.

Årets skörd blir en soppa på Deepavali.

Årets skörd blir en soppa på Deepavali.

 

Från ayurvedisk medicin till en matblogg

Bloggen matskolan är mitt första steg mot att starta just en matskola. Jag arbetar med ayurvedisk medicin och ger alltid kostråd till mina patienter. De senaste åren har jag hållit fler och fler matlagningskurser. Jag är ingen utbildad kock eller specialist på matlagning. Jag har min ayurvediska läkarutbildning och min egen erfarenhet av att laga vegetarisk mat sedan jag var sexton år. Det slår mig i alla fall hur lite deltagarna i mina kurser kan om matlagning, om råvarorna och kryddorna och allt annat. Men intresset är stort!

Mat är så viktigt, för din hälsa, för din familjs hälsa och för välbefinnande. Mat är gemenskap och kärlek.

På matskolan vill jag samla allt kunnande om matlagning och mathantverk. I Sverige ges det ut fler kokböcker än det finns dagar på året men samtidigt lägger vi ner mindre och mindre tid på matlagning. Jag tror att det är många som precis som jag vill lära sig mer, som vill lära sig att göra själva.

Mer variation – mer kultur

I matvaruaffärerna är det samma varor, från samma producenter i alla affärer, oavsett vilken kedja du går till, oavsett var i landet du bor. Ibland blir jag så less på det. Vi har det så gott ställt men utbudet är så torftigt. Jag vill ha grönsaker och frukt som s m a k a r någonting, jag vill hitta lokalt tillverkade produkter som är tillverkade med riktiga råvaror, inte med onödiga tillsatser. Jag vill jobba för matkultur. Alla sorters matkultur.

Dags att börja!

Idag börjar jag min blogg. Jag vill hitta dig som arbetar med mat och som har något du vill lära ut. Jag vill hitta dig som tillverkar livsmedel på riktigt, med hantverkskunnande och stolthet för din produkt och som vill visa andra vad du kan. Nu letar jag efter samarbetspartner som vara med när jag startar min matskola. Är du kock? Är du kunnig inom specialmat eller någon speciell diet, kanske dietist? Kommer du från ett land med annan matkultur som du vill dela med dig av?

Jag är utbildad inom ayurvedisk medicin och kommer att hålla kurser inom vad man vet om mat och matlagning för hälsa. Här på bloggen hoppas jag att dela med mig av egna och andras recept.

Har du ätit?