Har du ätit sparriskål idag?

Hemma från jobbet. Trött och hungrig. Jag menar jag hungrig NU! Färdigmaten hägrar men det finns ett bekymmer med den: den är ju aldrig god. Så nu gäller det att fixa till lite mat själv. Snabbt.

Sparriskål, eller broccoli som de flesta känner den som, är en grönsak som ofta hamnar i min kundkorg i mataffären. Den är grymt nyttig, så man känner sig härligt dygdig när man äter den, men det är för att den är god som jag äter den så ofta. Broccolisoppa är en av mina snabba favoriter. Denna gröna godsak har en hel internetsida tillägnad sig.

Recept på broccolisoppa

  1. Koka upp 5-6 dl buljong. Jag använder själv buljongpulver istället för buljongtärningar, för att bättre kunna dosera smaken som jag vill.
  2. Hacka ett broccolihuvud. Sen tar jag de rotgrönsaker jag har hemma. Idag blev det två morötter, som jag skalade och hackade, två palsternackor, skalade och hackade de också och slutgiltligen hade jag en lite bit kålrot som fick göra sällskap med de andra grönsakerna i grytan med buljong.
  3. Hur ska vi krydda idag? En liten bit färsk ingefära och en klyfta vitlök. Skala och skär i bitar och lägg i grytan. Öppna kryddskåpet: fram med mald spiskummin, mald koriander och kanske lite kanel. Ungefär ½ tsk av spiskummin och koriander och två nypor mald kanel får koka med.
  4. När alla grönsaker har kokat mjuka tar jag allt av spisen. Tillsätter en näve hackad bladpersilja, två-tre matskedar crème fraiche. Mixar allt till en slät soppa. Sen är det bara att smaka av med mald vitpeppar och salt.
  5. Äntligen sitter man vid bordet! Servera med lite gott bröd eller en matig sallad.

Om man vill dra in ännu mer på kalorierna kan man byta ut crème fraichen mot matlagningsyoghurt och vill man undvika mjölkprodukter går det bra att tillsätta en skvätt matolja eller kanske lite kokosmjölk för att runda av smaken lite. Personligen tycker jag om när det är starkt, så en färsk chilipeppar skulle nog också kunna hamna i grytan.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012