Inte utan min spiskummin.

I kokböcker på engelska, när man använder ordet cumin är det, den för svenskar lite ovana, spiskummin man menar. Ute i resten av världen är det vår vanliga kummin som är exotisk.

Det är sällan det går en dag utan att jag tar fram mina burkar med spiskummin i köket. Jag köper stora förpackningar av både hel och mald spiskummin och det är en krydda som får hänga med nästan jämt. Den är varm och kryddig men inte het eller skarp. Jag använder den alltid till bönor och linser och rostade hela spis- kumminfrön mortlar jag och kryddar yoghurt till en mild men ändå lite kryddig sås som jag ofta använder. Om det blir lite ris över steker jag det med lite hel spis- kummin och några kardemummakärnor så känns det fräscht och spännande igen. Även stekt potatis mår bra av lite hel spiskummin tycker jag. I curry tillsätter jag nästan alltid lite extra mald spiskummin och mald koriander.

Vanliga kummin tycker jag om i soppa och till spenat eller kål. Rosta hel kummin i en torr stekpanna och sätt till frön början så att smaken hinner gifta sig med ingredienserna i rätten. Även spiskummin tål att
tillsättas tidigt i matlagningen, den är inte lika känslig som t.ex koriander som snabbt tappar smaken när den hettas upp. Snarare mår spiskummin bra att få sprida sin smak och doft i grytan redan på början.

Spiskummin – matsmältaren

Spiskummin heter på sanskrit Jiraka, vilket betyder matsmältare. Spiskummin är nämligen inte bara god, den är snäll och välgörande för magen också. Spiskummin är bra både vid trög och lös mage. Bästa kompisar är ofta koriander och fänkåls- frön.

Kanske har du på indisk restaurang ätit Jeera Aloo (Spiskumminkryddad potatis).

Jeera Aloo

700 gr potatis
½ tsk salt
1-2 msk olja
1 tsk hel spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 msk hackad färsk koriander eller persilja

Skala potatisen och skär i klyftor. Om du föredrar det kan du låta skalet vara kvar. Koka potatisen i salt vatten tills de är nästan färdigkokta. Häll av vattnet och låt torka.

Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt hel spiskummin och stek en halv till en minut, tills fröna blir bruna och doftar gott. Lägg nu i potatisen och gurkmeja. Rör om ibland så att det inte bränner i botten på pannan men undvik att mosa potatisen. Stek i ca 10 minuter tills potatisen får stekyta och färg. Salta och garnera sedan med hackad färsk koriander före servering.

Jag brukar för det mesta även krydda med lite svartpeppar eller lite chillipúlver. Om man vill ha en annorlunda, lite mer såsig variant, kan man hälla på lite yoghurt och låta koka med de sista minuterna.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012