I slutet på månaden – mat för tomma plånböcker

Förutom att tömma klyskåpet och skafferiet på det sista som finns kvar och steka pyttipanna på innehållet så finns det andra mer aptitliga alternativ. Att bli mätt när det är mer kvar av månaden än det är på innehållet i plånboken går det också.

Alltid finns det nåt i matbutiken på hörnet som är billigt. De grönsaker som är i säsong är för det mesta överkomliga. Ett tetrapack med bönor tär inte så mycket på ekonomin. Rotmos är ett gott och nyttigt  alternativ. På hösten finns det billiga rotgrönsaker. Om det inte finns det så gör ett potatismos med tillsats av andra grönsaker, det som råkar finnas tillgängligt just då som är billigt.

 

Rotmos

600 gram kålrot

2 morötter

5-6 potatisar

Lagerblad

2-3 dl buljong

Senap

Vitpeppar

Salt

Skala kålrot och morot och skär i små bitar. Koka i salt vatten. Skala potatisen och skär i små bitar och lägg ner i samma gryta som kålrot/morot efter ca 15 minuter. Tillsätt lagerbladet i grytan och låt koka
vidare tills allt är riktigt mjukt. Häll bort kokvattnet men spara tillräckligt för att göra buljong med en halv buljongtärning eller lite buljongpulver. Ta bort lagerbladet ur grytan. Stampa grönsakerna, och tillsätt senap, salt, peppar och buljongen och vispa tills du får ett fluffigt mos.

Bönor med tomat

en burk kokta bönor, jag älskar svarta bönor

en burk tomatkross

en vitlöksklyfta

1 dl yoghurt

1 msk rapsolja

salt, peppar

Häll av spadet från bönorna och skölj av dem. Hetta upp oljan i en stekpanna och pressa vitlöken i oljan och stek någon minut. Tillsätt bönorna och låt steka en stund. Tillsätt sedan tomatkrossen och låt allt koka ihop utan lock. Blanda i yoghurt, salta och peppra före servering.

Servera med lite isbergssallad.

Enkel mat, på de billigare råvarorna, finns det gott om exempel på. Mer om det i senare blogginlägg.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012