Sesam öppna dig!

Sesamfrön är så mycket mer än något som du hittar på frukostfrallan. Dess milda, varma, nötiga smak passar i allt från din gryträtt, till sallader eller i godis. Fulla av järn och kalcium är de också.

Sesamfrön är en av de äldsta kända grödorna. Sesam verkar ha odlats från jordbrukets första dagar redan på stenåldern. Användbar både för den olja som man kan pressas ur fröna och för att använda fröna som de är. Oskalade sesamfrön är rika på både kalcium och järn, vilket gör dem extra användbara för vegetarianer.

Goda att rosta

Fröna är goda som de är eller rostade. För att rosta sesamfrön, hetta upp en torr stekpanna och rosta under omrörning. Ha inte alltför hög värme, de små fröna går från gott rostade till omöjligt brända på något ögonblick. Ett annat sätt är att sprida ut sesamfrön på en ugnsplåt och rosta dem på ca 175-200? i ca 5-6 minuter tills de får en mild ljusbrun färg och luktar sött och nötigt.

Svarta eller vita

Det finns både svarta och vita sesamfrön, där de svarta är aningen kärvare i smaken. Rosta vita och / eller svarta sesamfrön i en stekpanna och mixa sedan med halva mängden salt för att göra ditt eget sesamsalt. Passar till fisk, kött, bönor eller till en salladsdressing.

Nästa gång du kokat knäck, blanda ner generöst med sesamfrön när knäcken kokt färdigt för en helt ny upplevelse. Ett annat enkelt recept är följande sesamgodis.

Enkelt sesamgodis

5 dl sesamfrön (vita eller blandade)

2,5 dl råsocker

Ca 2 dl vatten

4 msk honung

Börja med att rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de luktar gott och börjar poppa. Ha inte alltför hög
värme. Det ska ta ca 4-5 minuter. Ta av stekpannan från värmen.

I en stekpanna, värm socker, vatten och honung och värm under omrörning tills sockret smält helt. Var försiktig så att det inte bränner vid. När sirapen börjar tjockna häller du i de rostade sesamfröna och blandar om.

Häll ut blandningen på ett smörat bakplåtspapper i ett tunnt lager. Om det behövs kan du ta ytterligare ett
smörat bakplåtspapper och lägga ovanpå smeten och kavla. Låt nu svalna och stelna. Skär sedan i lagom
portionsbitar och försvara i en lufttät burk. Mmmm, godis! Det är gott och, nyttigare att göra godis hemma, så mer om det senare i bloggen.

Användbar som krydda

Jag brukar använda sesamfrön lite som en krydda. Den är god till stekt tofu eller stekta bönor och för mustighet i grytor. Även tahini, som ju är en ren sesamprodukt är användbar i soppor och grytor när man vill ge lite extra värme och fyllighet. Även i pajdeg till matpajer är det gott med lite tahini.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012