Stekta kokbananer

Varför hålla sig till en matkultur när det finns så mycket att välja på? Jag tycker att det är underbart att kombinera maträtter från olika matkulturer i en och samma måltid. Eller varför inte ta inspiration från flera olika traditioner och kombinera dem i en egen ny maträtt.

Jag som själv är vegetarian har alltid letat efter nya roliga recept i andra matkulturer när den inhemska floran av vegetarisk mat inte alltid varit tillräckligt spännande för att tillfredsställa min hunger. Matkulturer berikar och ger nya spännande upptäckter och upplevelser. Varje matkultur innehåller också så mycket traditioner och kunskaper som är inspirerande att lära sig av. Just maten vi äter har ju alltid tagit intryck från folk i andrar länder. Inget land har en mat som inte bär spår av landets historia och vilka länder man har handlat med.

Här i Sverige har vi en egen matidentitet men samtidigt har vi alltid varit snabba på att ta till oss nyheter. Trender kommer och går men vissa saker tycks bli kvar och integreras på ett eget sätt och bli lika svenskt som…som surströmming eller…pizza?

Inspiration i mataffären

Det finns fler saker att välja på i mataffären runt hörnet än man tror. Jag älskar att botanisera bland råvaror och burkar jag inte känner igen. När jag var liten köpte man vitlök på apoteket. Idag kan man köpa matlagningsbananer på Coop i kvarteret där jag bor.

 

Maduros – stekta kokbananer

Två mogna kokbananer (skalet är prickigt eller börjar mörkna)
Olja till fritering

Skala bananerna. Det gör du genom att noppa av ändarna och sedan skära med en kniv längs med bananen på flera sidor och sedan pilla av skalet.

Skär bananerna i ca 1 ? 1 ½ cm tjocka skivor. Hetta upp oljan i en kastrull. Stek bananskivorna ca 1-2 minuter på var sida, till de är aningen bruna. Lägg upp på en bit hushållspapper så att överskottsolja sugs upp. Servera varmt till kött, ris eller grönsaker.

Jag kryddade med chillipulver och garam masala.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012