Doktorns recept: superfoods

Har du hört talats om superfoods? Mirakelmaten som är så mycket nyttigare än annan mat och som tydligen alltid är bra. En baktanke av att sälja dyra produkter anas ofta i bakgrunden. Det finns betydligt enklare och billigare saker redan nu i din matbutik.

Gojibär, Chiafrön, Acai och exotiska algpulver tycks vara det nyttigaste som finns. Varför är allt så dyrt? När man pratar om superfoods är det inte mest näring per gram utan ofta mest näring per kalori som nämns. Det är alltså en viss viktfixering som hägrar i bakgrunden. Men är verkligen vår mat så onyttig då?

Tusentals år av erfarenhet

Personligen faller jag gärna tillbaka på den indiska ayurvediska medicinens kostråd. De har några tusen år av erfarenhet på nacken. Det finns några av ayurvedas råd som jag tycker är extra användbara för oss att höra idag. Inom ayurveda beskriver man hur man anpassar dieten efter individ och personliga behov men
det finns vissa råvaror som anses universellt nyttiga. Med några få tillägg är det den lista jag återkommer till.

Billigare är trendbären

Har du hört talas om att rödvin ska vara nyttigt? Det är de mörka (blå eller röda) vindruvorna som gör det.
Det finns många olika spännande sorters vindruvor och tyvärr är det få av dem som hittar sin väg till fruktdisken i din mataffär men om du ska välja en frukt, som är överkomlig i priset, som hör hemma bland matens mest nyttiga: välj vindruvor. Andra mörka favoriter är till exempel blåbär. En nyttig promenad i skogen på hösten för att plocka blåbär gör ju susen den också för hälsan. Annat i fruktdisken som du borde ge mer
uppmärksamhet är granatäpple. Den har en spännande smakprofil av sött, surt och kärvt och mer och mer forskning visar på dess unika hälsoeffekter.

Grönt är skönt

Har du dåligt samvete för att du inte äter mer grönsaker? Alla grönsaker har sina nyttigheter men jag vill gärna framhålla just de gröna grönsakerna, speciellt gröna blad och broccoli. Varför inte som groddar, om du
vill vara lite trendig. Enligt ayurveda får vi i oss för lite av den bittra smaken och det är inte ett sammanträffande att örtmediciner ofta är bittra!

Nötter är bra och det behöver inte vara någonting exotiskt. Mandlar, som du säkert känner dig hemma med är ett underbart exempel. Den har all anledning att hitta sin väg in i din dagliga mat lite oftare.

Fet fisk är säkert inte heller någon nyhet att det är nyttigt. Det är ju så lätt att laga och det finns sorter där man inte behöver ha dåligt samvete för att haven fiskas ut.

Mjölk?

När jag håller kurs i ayurvedisk medicin hör jag mig själv ofta säga ”mjölk, ghi och honung”. Det är tre enkla råvaror som du säkert inte räknade med att höra på någon lista över superfoods. Mjölk baktalas sedan länge i hälsokostkretsar men det är oförtjänad kritik. I dagens moderna samhälle förstör vi dessvärre mjölken. Bra mjölk är så obehandlad som möjligt. Det bästa är om man kan hitta mjölk från en enstaka gård där mjölken inte blandats från tusentals kor och där kossorna inte pumpats fulla med hormoner och antibiotika för maximal mjölkproduktion. Undvik mjölk som är homogeniserad och drick mjölken varm, som ett mellanmål och inte tillsammans med annan mat. I indisk matlagning används ibland ghi, som är skirat smöt, där man rensat bort allt utom det rena fettet. Smör innehåller mjölkproteiner och vatten. Inom ayurveda anses ghi bland annat lättsmält, bra för immunförsvaret, sinnet och huden.

Honung får mer och mer uppbackning av vetenskapen om dess förnämlighet. Välj honung som inte pastöriserats. Om du hittar honung från en biodlare som bara säljer sin egen honung och som kallslungar den får du bästa kvalitet.

Yoghurt

De där berömda tarmbakterierna som de gör så mycket reklam för på teve, hur är det med dem? Jo, dem har man använt i tusentals år redan och du behöver inte något storföretag som renodlat någon speciell bakteriestam, som de patenterat, för att du ska må bra av dem. De finns i syrade grönsaker och syrade mjölkprodukter. Helt vanlig yoghurt alltså.

I Indien finns det ett sätt att använda yoghurt som anses nyttigast av allt. Ta en del yoghurt och fyra till fem delar vatten. Krydda med t.ex kanel eller kardemumma och lite salt och en skvätt limesaft. Sen ska det visapas riktigt ordentligt. Egentligen är det ett substitut för kärnmjölk, alltså vätskan som blir över när man kärnat smör. I Indien serveras det ofta under namnet buttermilk. En egen favoritkrydda i buttermilk är att rosta en nypa hela spiskummin i en torr stekpanna och sedan mala i en mortel och sedan tillsätta lite limesaft och en nypa svart bergssalt. Uppfriskande till maten.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012