Att laga mat på matrester

Det är tråkigt att äta matrester tycker jag. Likväl blir det nästan alltid mat över när jag lagar mat. Någonstans i ryggmärgen sitter det att jag ska laga tillräckligt med mat för åtminstone två oväntade gäster. Då måste man lära sig hur man kan laga mat på matrester.

Att värma upp gårdagens matrester och äta dem som de är bär mig emot på något sätt. Kanske är jag kinkig i maten. Min sambo som ibland försöker få med mig ut på restaurang tycker att det är väldigt få ställen som faller mig i smaken. Inget är som hemlagat. Men man kan ju inte slänga mat! Så då får man ta fram kreativiteten och laga någonting nytt och spännande på gårdagens mat.

Ta hjälp av klassikerna

Det finns ju några enkla klassiker som alla känner till, som t.ex pyttipanna. Skär alla rester i små bitar och stek i en panna med lite fett. Krydda efter smak. Varma smörgåsar är också väldigt enkelt. Bred lite smör på en skiva bröd, lägg på ett lager av matresterna och sedan en skiva ost. Sedan en till skiva bröd ovanpå och stek i en smörgåsgrill eller ett våffeljärn till brödet är rostat och osten har smält.

Filodeg räddad middan

Jag har ofta filodeg hemma i frysen. Den är användbar i många sammanhang. Hacka eller mixa matrester
och veckla in i en bit filodeg. Pensla knytet med lite smält smör och sedan in i ugnen på 175 grader tills knytet fått lite färg. Enkelt och gott.

Pannbiffar/vegobiffar

Beroende på vad resterna består av brukar jag ibland göra små pannbiffar av dem. Mixa resterna med något
som kan hålla ihop smeten, som t.ex ett ägg, några matskedar sojamjöl, kokt potatis eller några deciliter kokta bönor. Sen är det bara att forma små biffar och steka i lite olja.

Pirogfyllning

En egen favorit är att göra piroger med de hackade resterna som fyllning. Blanda i lite ost och kryddor beroende på vad det är för rester. När jag gör piroger utgår jag från samma deg som när jag gör paj. Lite smulig att jobba med men god. Pensla eventuellt med lite vispat ägg på pirogerna innan du sätter in dem i ugnen.

Pirogdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

125gram smör

½ dl vatten

½ tsk spiskummin

½ tsk mald svartpeppar

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013