Dyvelsträck: Djävulens dynga, gott i maten!

Visst låter det härligt fantasieggande med Dyvelsträck. Djävulsbajs, låter inte så gott kanske? Ferrula asafoetida eller hing som den är känd i Indien har du alldeles säkert ätit om du varit på indisk restaurang. Utan att vetat om det. 

 
Kryddan hing eller asafoetida som den ofta kallas i handeln är en ganska exotisk krydda i Sverige. Inte alltid lätt att hitta men den finns att få ta i för dem som är intresserade. Det är kådan från jordstammen av växten som samlas ihop och används som krydda.

Med en lukt av surströmming
Färsk har den en intensiv doft av kåda och surströmming som tränger igenom allt. När jag någon gång har släpar med mig en tesked av färsk hing från Indien lägger jag den i en burk, och burken i ännu en burk och försökt att göra allt så lufttätt som möjligt. Likväl stinker hela bagaget när jag kommer hem. När jag studerade i Indien bodde jag i staden Varanasi och där finns en gränd där de som ägnar sig åt grossisthandel av hing har sina affärer och bor! Man känner doften av gränden på långt håll.

1354566669

Aubergin stekt med hing
Den är absolut värd att skaffa till sitt kök. Den håller sig mycket länge. Så länge den luktar så smakar den! Prova    t ex att steka lite hing i olja och lägg i skivad aubergin och tillsätt sedan lite curry och salt. Stek till auberginen är mjuk rakt igenom och häll på lite färsk citronsaft och hackad dill före servering.

Bra mot gaser i magen
Ren hing används i mycket små mängder i maten. Den bidrar med mustighet, fyllighet och en smak av buljong, svamp och stekt lök. I Indisk mat används den gärna i rätter med linser och bönor, både för smakens skull och för att den effektivt motverkar gasbildning i tarmen. Den används som en populär huskur just vid matsmältningsbesvär med gaser och svullenhet i tarmen.

Ren krydda, eller utspädd
I recept där man hittar hing varierar mängderna avsevärt. I vissa recept är det en eller flera teskedar och i andra bara en knivsudd. Det beror på att den hing man får tag på i handeln ofta är utblandad med kikärtsmjöl där innehållet kanske bara är 5% hing. Då är det teskedsvis som används medan ren hing bara används i knivsuddmått. När du använder ren hing steker du den först i olja så att den blir spröd och går att smula sönder med en träslev. Se till att den blandar sig med oljan. Sedan steker du grönsakerna eller bönorna eller vad det nu är du ska laga i oljan.

Lite räcker!
För mycket hing tar lätt över smaken. Kryddan har en drivande effekt på tarmen och för stora mängder leder till diarré och illamående. Överdoser av hing bör speciellt undvikas av gravida.

Djävulsk potatis
2-3 kokta potatisar
1 ½ tsk rostad, hel spiskummin
1 ½ tsk rostade, hela korianderfrön
½ tsk gurkmeja
2 rostade, torra, röda chilli
½ tsk hing (om det är pulver), 1 knivsudd om det är ren hing
½ tsk finriven färsk ingefära
1 glas vatten
2 msk rapsolja (eller annan olja att steka i)
salt

Gör såhär
Skär potatisarna i mediumstora bitar. Hetta upp lite oljan i en stekpanna eller wokpanna. Tillsätt hing och låt steka en halv minut. Tillsätt nu potatisbitarna och den rivna ingefäran. Rör ordentligt. Under tiden mal du spiskummin, koriander och chili i en mortel eller kaffekvarn. Blanda ner de nymalda kryddorna och gurkmeja pannan. Blanda väl och tillsätt lagom salt, efter smak. Tillsätt nu lite vatten och koka vidare på medelhög värme tills halva vattnet har försvunnit. Servera varmt med t ex en bönsallad, ris eller grönsaksbiffar.

 

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012