En indisk vardagsklassiker, som du aldrig ätit.

Snabbt, enkelt och gott. Khichadi är en indisk vardagsklassiker som du inte hittar på indisk restaurang. Rätten är snäll mot magen och passar därför också bra när man är trött eller krasslig. Den kan ta huvudrollen och serveras som den är med ett eller flera enkla tillbehör eller serveras istället för t.ex ris.

Recept

(2-3 port)

2 dl vitt ris (basmati)

2 – 3 dl munglinser ( eller mungbönor)

1 msk ghi eller rapsolja

1 lagerblad

1 tsk mald spiskummin

1 tsk mald koriander

1 tsk mald ingefära

½ tsk gurkmeja

Ev. en knivsudd asafoetida

½ – 1 tsk salt

Efter smak kan du också tillsätta kardemumma, kanel och svartpeppar eller chilipepparpulver bland kryddorna.

Tillagning:

Tvätta ris och linser i kallt vatten. Hetta upp ghi eller olja i en kastrull. Fettet ska vara varmt men inte så hett att det ryker. Om du använder asafoetida steker du den först i fettet. Tillsätt sedan resten av kryddorna. När du känner doften av kryddorna från kastrullen häller du i ris och linser och låter steka med i ungefär en minut. Rör om hela tiden så att det inte bränner vid i botten på kastrullen. Nu häller du i vatten och salt. Jag brukar hälla i så mycket vatten att innehållet i kastrullen täcks med drygt en centimeter vatten. Hur mycket vatten du ska tillsätta beror på vilken konsistens du vill ha på rätten. Koka upp och sänk sedan till låg temperatur. Låt koka tills ris och linser börjar koka ihop och du har en ganska fast gröt. Servera varmt.

När jag lagar khichadi tar jag dessutom en halv röd lök, en klyfta vitlök och cirka en centimeter färsk ingefära som jag skalar och hackar. Det här steker jag i lite ghi tills allt får ordentligt med färg. Inget mesigt gyllengult här inte, det ska vara brunt. De som inte är vana vid indisk matlagning brukar tro att det är bränt men det är det inte. När jag stekt färdigt rör jag ner innehållet i stekpannan i khichadin. Det här ger lite steksmak och gör rätten lite matigare.

Jag tycker om att servera khichadi med en grönsakscurry eller kokta grönsaker och lite raita (recept längst ner).

Du hittar inte khichadi på restaurang

Du hittar inte khichadi på indisk restaurang. Det här är indisk vardagsmat i sin enklaste form. Khichadi är lättsmält och är därför ypperlig om man har dålig matsmältning eller om man är sjuk och magen behöver
vila. Just det att man ätit khichadi för att återhämta sig när man är sjuk är kanske anledningen till att man i Indien inte tycker att den passar in på menyn på en restaurang.

Om man är extra känslig i magen är det bra att tillsätta mer vatten och äta rätten mer som en soppa.

Man kan också byta ut munglinserna mot mungbönor och du får då en kraftigare rätt som inte är lika lättsmält. Tillsätt lite extra ghi/olja och du får nu en rätt som är väldigt bra om du är trög i magen.

I olika recept på khichadi varierar proportionerna mellan ris och linser. Till vardads brukar man ta dubbelt så mycket ris som linser men i sjuklings-khichadi brukar man istället ta dubbelt så mycket linser som ris.

Munglinser är helt enkelt skalade mungbönor och brukar gå att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker eller på en välsorterad hälsokostbutik. Munglinser är snälla mot magen och även den som lätt blir gasig i magen av
baljväxter brukar tåla att äta dem.

Raita, ett enkelt tillbehör

3 dl fet yoghurt

8 cm gurka

1 syrligt äpple

½ röd lök

salt (ev. svartsalt)

råsocker eller honung

rött chilipepparpulver

 

Blanda yoghurt med salt, socker och chilipepparpulver.

Skala och kärna ur äpplet. Riv äpplet och gurkan grovt. Pressa ur överskottsvätskan ur gurkan. Hacka löken fint. Blanda ner lök/äpple/gurka i yoghurten. Garnera ev. med finhackad färsk koriander.

 

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012