Hemmagjorda kosttillskott

Kosttillskott är en storindustri som bygger på vår osäkerhet när det gäller vår mat och våra vanor. Visst har kosttillskott sin tid och sin plats men det finns ju så mycket hjälp hemma i skafferiet och så mycket man kann göra vid spisen.

För att få i sig mer näring finns det några saker man bör tänka på. Saker som inte behöver innefatta ett besök till kosttillskottshyllan.

Stärk matsmältningen

För att få full effekt av det du äter behöver din matsmältning fungera optimalt. En krånglande mage är ett vanligt problem. Om du har obehag av din mage och matsmältning så är det bättre att försöka göra något
åt matsmältningen än att stoppa i sig kosttillskott som i alla fall bara gör nytta om just din matsmältning kan smälta dem.

Börja med att sköta en del av matsmältningen på spisen! Tillagad mat är mer lättsmält än rå. Varm mat är mer lättsmält än kall. T.ex gröt är ofta mer lättsmält än bröd.

Stimulera matsmältningen på olika sätt. Det finns inget som heter för mycket aptit. Bra aptit är ett tecken på en bra matsmältning och är något man ska vara glad över. Det finns inget som stärker matsmältningen så mycket som motion och det finns inget som stör det så mycket som stress, speciellt känslomässig stress. Dessutom är kryddor ett mycket användbart hjälpmedel för att stimulera de olika delarna av matsmältningen. Ingefära, svartpeppar och spiskummin är några exempel som nästan alltid är användbara.Det finns mer specifika användningsområden för olika kryddor vid olika besvär med matsmältningen som jag kommer att ha anledning att återkomma till här i bloggen. Använd kryddorna i maten eller koka t.ex té på ingefära för att hjälpa magen på traven.

Rena kroppen

Att hålla kroppens kanaler rena så att näring verkligen ger full effekt behöver inte heller vara så komplicerat. Ett glas ljummet vatten med lite citronsaft och färsk ingefärssaft på morgonen är en klassiker. Lite mald svartpeppar med honung är ett annat enkelt recept. Vitlök, gärna färsk är också väldigt effektivt.

Något annat som jag vill slå ett slag för är alla gröna blad. Speciellt bittra gröna blad är både näringsrika, stärker matsmältningen och håller kroppen ren. Ruccola och endiver finns ju alltid i grönsaksdisken
och på våren är nässlor och maskrosblad både goda och nyttiga.

Mat med extra näring

Det finns gott om exempel på mat som är extra välfyllda med näring eller som innehåller näring som inte hittas i så många råvaror. Blå vindruvor (även russin), granatäpple, mandlar, fet fisk, yoghurt, honung, mjölk,
rödbetor, broccoli, bananer, avocado och kakao är helt vanliga råvaror som du kan köpa överallt. Svårare än så behöver det inte vara.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012