En armé av kloner – Saffran

När det börjar närma sig jul plockar vi fram många gamla traditioner som ingen vet vart de kommer ifrån. Saffran har använts i minst 3000 år. Denna mytomspunna krydda ger en vacker färg, smakar gott och är oväntat nyttig.

Den stackars saffransplantan klarar sig inte utan oss människor, den är steril och kan bara förökas med hjälp av omplantering där man delar på lökarna. Troligen är saffranskrokusen framodlad just för sina stora saffranspistiller och teorin är att man började med det för ca 3000 år sedan på Kreta. Man har hittat saffranspigment från förhistoriska utgrävningar i Iran som är 50000 år gamla, så vi människor tycks alltid ha älskat saffran.

I Sverige är det väl mest vid jul och när det är dags för lussebullsbaket som vi kommer ihåg saffran, men det är en krydda som används i traditionella rätter över hela världen. Bouillabaisse, paella, biryani är bara några exempel på vad som närmast är nationalrätter där saffran är den viktigaste kryddan. Saffran är användbar både för sin vackra färg och sin milda smak och doft.

Lika nyttig som god

Saffran har använts inom medicinen lika länge som den använts i maten. Den nämns i gamla egyptiska
papyrus och i Bibeln. Hippokrates använde den sannolikt då den fortfarande används generöst av hans efterföljare inom Unani-medicinen och i den indiska ayurvedan har saffran många användningsområden.

Även modern forskning visar på saffrans användbara hälsoeffekter. Den har anti-cancerogena egenskaper, går att använda mot depression och tycks kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Saffran odlas bara i Iran sa en bekant därifrån och han har nära på rätt. Över 90% av all saffran på världs-marknaden odlas just i Iran men den finns idag på alla kontinenter. De största producenterna förutom Iran är Indien, Spanien och Turkiet.

Saffran, mer än bara lussebullar

För den som tycker om smaken av saffran finns inget enklare än att koka några saffranspistiller i lite mjölk och kanske söta med lite honung. Underbart gott och välgörande i förkylningstider.

När du använder saffran i maten, låt den helst stå i varmt vatten eller buljong innan du tillsätter den. Du kan också steka den i lite smör eller olja för att låta saffranets smak och färg lösa sig och bli mer tillgängligt i det du ska laga.

Ris får en vackert lysande gul färg och en milt kryddig smak av saffran. Nästa gång du gör ris a la Malta, krydda med saffran och jag lovar succé. Prova det här enkla saffransriset, istället för vanligt okryddat ris. (3-4 portioner)

3 ½ dl ris (basmati)

Drygt 5 dl vatten

1 kanelstång

5 hela kryddnejlika

2 lagerblad

¼ tsk hel saffran, i smulor

1 tsk salt

2 msk smör (eller ghi)

½ dl cashewnötter

½ dl russin

Skölj riset i kallt vatten tills vattnet är klart.

Lägg i ris, vatten, salt och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk sedan värmen till lägsta och lägg på lock och låt svälla i ca 15 minuter. Ta av kastrullen från värmen och blanda i smör, russin och cashewnötter med en gaffel. Låt stå med locket på i ca 5-10minuter innan det är dags att servera.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2012