Fredagsfrukt: Apelsin

Frukt är fantastiskt. När man försöker skriva listor på det nyttigaste som finns att äta så kommer det med drösar av frukter och bär med på listan. Antioxidanter, fibrer och allsköns andra nyttigheter står i kö i frukterna. Dessutom är de goda.

Apelsin är en underbar frukt. Den finns i så många olika sorter med olika smak och karaktär. Den är nyttig som få och på vintern kommer den och piggar upp med sin vackra färg och sina underbara smaker. Helst ska den ätas som den är, kanske med lite kanel på om apelsinen är för syrlig. Rå är apelsinen inte alltid lämplig tillsammans med annan mat då den gärna gör dig gasig i magen, speciellt om du har en ömtålig matsmältning. Tillagad, som i receptet på apelsinsoppa fungerar den som avslutning på vilken måltid som helst, utan att man behöver oroa sig för vad som kommer efteråt..

Apelsiner – hjärtats vän

Inom den indiska ayurvediska medicinen anser man att apelsiner är bra för hjärtat och modern forskning backar upp denna åsikt. Apelsiner innehåller bland annat en flavonoid som hjälper kroppen att sänka både ett högt blodtryck och ett högt kolesterolvärde. De goda egenskaperna finns bäst bevarade när man äter hela frukten medan apelsinjuice, även om den är rik på C-vitamin, inte är lika hälsobringande.

Apelsinsoppa (4 port)

2 dl strösocker

5 dl vatten

6 apelsiner (gärna blodapelsiner)

2 tsk potatismjöl

En nypa kanel

Gör så här

Koka ihop socker och vattnet till en sockerlag. Skala apelsinerna, gärna med en kniv så att man skär bort det yttersta höljet på klyftorna och allt det vita från skalet. Skiva sedan apelsinerna (ta till vara all vätska) och koka de 15 min i lagen. Sila genom silduk. Lägg apelsinbitarna åt sidan för tillfället

Värm den på nytt och red med potatismjölet. Lägg tillbaka apelsinerna i soppan. Krydda med kanel. Servera ljummen eller kall.

Till apelsinsoppan tycker jag om några skedar rostade mandlar eller några mandelskorpor.

© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2014